Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0412-631788
  • info@duijnhoven-balk.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

21-05-2019

Nederlanders lenen vaak te duur

Voor het afsluiten van een lening gaan de meeste Nederlanders naar de bank waar ook de betaalrekening loopt, maar anders beslissen kan een heleboel geld besparen.

De hoogte van de rente voor een lening is onder andere afhankelijk van het te lenen bedrag en de leenvorm. Banken hanteren over het algemeen een lagere rente bij het lenen van 25.000 euro in vergelijking met een lening van 5.000 euro. Als er wordt gesproken over een lening, wordt er meestal bedoeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Deze leenvormen vallen onder de noemer consumptief krediet. De rente voor deze leningen varieert van ongeveer 5 procent tot 10 procent, maar uitschieters tot zelfs boven de 10 procent komen ook voor. Andere en nóg duurdere vormen van consumptief krediet zijn de creditcards, het rood staan op de betaalrekening en openstaande schulden bij postorderbedrijven.

Rood staan is erg duur!

Aan het eind van de maand geld tekort hebben op je betaalrekening is geen probleem. Je kunt immers rood staan. Maar dat is wel een heel erg dure vorm van lenen! Uitgaande van een kredietlimiet van 1.000 euro, kost rood staan bij de Rabobank 12,9 procent rente. Bij de ABN Amro betaal je tot 14 procent en bij de ING 12,9 procent. Bij roodstand gaat het vaak om relatief kleine bedragen, maar als je het in een percentage uitdrukt blijkt pas hoe duur het is. De rente op een creditcard ligt ver boven de 10 procent. Ook bij postorderbedrijven kan het percentage sterk oplopen

Kies een lening tegen een redelijke rente

De meeste consumenten sluiten het liefst een lening af bij de banken waar ook de andere bankzaken geregeld zijn. De bank waar bijvoorbeeld de betaalrekening en de hypotheek lopen is vertrouwd. Ongemerkt betaal je vaak teveel rente in vergelijking met een aantal relatief kleine banken die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van kredieten. De naam Rabobank schept vertrouwen en daar sluit je eerder een lening bij af dan bijvoorbeeld bij Freo, terwijl Freo gewoon een onderdeel is van de Rabobank. Staar je dus niet blind op de naam van de bank.

Let bij het lenen van geld goed op de hoogte van het percentage. Door niet te kiezen voor de gemakkelijkste weg kan er veel geld bespaard worden. Een verschil van 3 procent op een lening van 10.000 euro maakt een verschil van tientallen euro’s per maand aan rentelasten. Blijf dus kritisch

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens